Încarcă acum

Controverse: “Seară de toamnă la Islaz”, un spectacol “gratuit”?

Comuna Islaz din județul Teleorman a fost recent martora unui eveniment muzical controversat, anunțat ca fiind gratuit de către autoritățile locale, dar care a stârnit întrebări legitime și a generat discuții între islăzeni la colț de stradă.

Anunțul primăriei și ambiguitatea termenului “gratuit”

Evenimentul a fost precedat de un anunț public al Primăriei în care se specifica faptul că spectacolul este oferit “gratuit”, după cum urmează:

 <<În data de 28.10.2023 DJ CORALYA și interpreta de muzică ușoară ANDREEA ANTONESCU oferă gratuit un spectacol-“Seară de toamnă la Islaz” pentru tineretul comunei Islaz.

Spectacolul va fi susținut în parc,în centrul civic între orele 19 00-22 00.

Vă așteptăm cu drag!>>

Înainte de orice, fac mențiunea că spațierea, ortografia și punctuația dintre ghilimelele de mai sus sunt întocmai anunțului care a fost postat pe rețelele de socializare de contul primăriei comunei Islaz, nu înainte de a fi semnat, deci și citit, de edilul comunei, Ion Gheorghe Geară.

Cu privire la acest anunț, ce mi-a atras atenția cu adevărat a fost formularea ambiguă prin care artiștii “oferă gratuit” acest spectacol. Am ales, astfel, să cer lămuri privind organizarea și finanțarea spectacolului. Era o premieră organizarea unui astfel de eveniment la Islaz, mai ales că anunțul inițial era “în atenția tinerilor din Islaz”. Am trimis o petiție la adresa de e-mail a primăriei, fapt urmat de depunerea acesteia la registratura Primăriei, pentru a obține clarificări cu privire la termenul „gratuit”, precum și la aprobarea evenimentului, mai exact dacă au fost parcurși toți pașii legali, conform procedurii de avizare/autorizare. 

Întrebarea cea mai importantă și care ardea pe buzele mai multor cetățeni era dacă „gratuit” se referea exclusiv la intrare sau dacă și artiștii care urmau să evolueze pe scenă aveau sau nu să beneficieze de compensații financiare pentru prestația lor.

Răspunsul oficial primit a fost că artiștii nu vor primi nicio remunerație pentru spectacol. Același lucru a fost repetat și de către primarul comunei și apropiații acestuia în diferite cercuri de oameni, lăsând să se înțeleagă că evenimentul era organizat cu zero lei de la buget, iar artiștii participau voluntar pentru a-și promova muzica. Mai exact, DJ Coralya, o tânără pasionată de activitatea de DJ, susținută de fosta componentă a trupei “Andre”, Andreea Antonescu, dorește să se promoveze, motiv pentru care ar fi apelat către conducerea primăriei Islaz să o primească printre islăzeni pentru a susține un show muzical, un fel de discotecă în aer liber. 

Mulțumirile repetate ale artiștilor și declarațiile contradictorii ale primarului

Nu comentez prestația artiștilor prezenți pe scena de lângă monumentul neîngrijit al “Proclamației de la 1848”. E chestiune de gusturi. Ceea ce a atras atenția, cu adevărat, a fost faptul că Andreea Antonescu a repetat de mai multe ori mulțumirile aduse primarului pentru „invitație”. O invitație care, în mod aparent, nu a fost făcută oficial. Cum se poate exprima recunoștința pentru ceva ce nu pare să fi fost solicitat? Oare cum să mulțumești pentru invitație, în cazul în care, cel mult, poți mulțumi pentru ca ai fost primit într-un demers propriu, onorabil, de altfel? Discrepanța dintre afirmațiile oficiale ale organizatorului evenimentului și cele ale artistului este una evidentă. 

Această situație bizară a stârnit nedumerire și dezaprobare în rândul celor prezenți la spectacol, care au întrebări legitime cu privire la autenticitatea afirmațiilor primarului. Cum se împacă aceste mulțumiri cu declarațiile inițiale ale primarului, care susținea că artiștii nu au solicitat compensații financiare?

Această controversă ridică, de asemenea, întrebări legate de transparența și responsabilitatea Primăriei în gestionarea evenimentelor comunitare. Răspunsurile aparent evazive date la petițiile depuse amplifică suspiciunile cetățenilor. Probabil, însă, că 20 de ani în funcția de demnitar îți oferă confortul de a jongla cu afirmațiile și de a trata cu sfidare și aroganță pe unii dintre cetățeni. 

Procedura de organizare și avizele: O eroare de redactare?

Vezi ordinea acordurilor și datele de înregistrare ale acestora.

Un alt punct al petiției respective este cel al procedurii de organizare și de obținere a avizelor. Răspunsul primit acolo, în aparență menit a lămuri, nu face decât să stârnească alte semne de întrebare. E de văzut cum IPJ, respectiv Poliția Rutieră, e de acord (sau ia la cunoștință) cu organizarea unui eveniment încă neaprobat de Consiliul Județean. Mai exact, situația se referă la Drumul Județean 642 (strada Dunării sau șoseaua principală). Un segment al acestui drum a fost închis circulației în dreptul Căminului Cultural. Administratorul drumului este Consiliul Județean. Logica spune ca întâi administratorul drumului să aprobe, să fie de acord sau pur și simplu să vrea să facă ceva acolo, după care să înștiințezi spre informare/aprobare și poliția. 

Probabil ca este vorba doar de o eroare de redactare a datelor din răspunsul primit, unul incomplet, de altfel. 

Necesitatea transparenței și comunicării clare 

În concluzie, evenimentul muzical recent organizat în comuna Islaz, județul Teleorman, sub pretextul unei oferte “gratuite”, a generat o serie de întrebări și controverse în rândul islăzenilor. În lumina acestor evenimente, devine clar că transparența este o necesitate urgentă în relația dintre Primărie și cetățeni.

Islăzenii au dreptul la informații corecte și la o comunicare clară din partea autorităților locale. Au nevoie de lămuriri clare și de garanții că interesele lor sunt protejate și respectate în mod corespunzător. Este necesară o abordare mai deschisă și mai responsabilă în organizarea evenimentelor comunitare pentru a evita astfel de controverse și pentru a asigura încrederea publică.


Descoperă mai multe la Islăzeanul

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Un comentariu

comments user
Rusănescu

E doar așa:aroganță, fac ce vreau, cum vreau, doar pentru susținători.

Publică comentariul

Descoperă mai multe la Islăzeanul

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura