Am fost în după-amiaza aceasta la Giuvărăști. La ora 17:00 l-am găsit în incinta primăriei pe primarul Daniel Pană, exact cum îmi promisese. Cu doar o oră înainte, la 16:00, îi scrisesem un mesaj, iar răspunsul a venit prompt. M-a sunat imediat și mi-a spus că mă așteaptă la primărie. Încă din primele minute ale întâlnirii, mi-am dat seama că omul care a câștigat alegerile cu un impresionant 93% are un atu important: comunicarea. Deschis, sincer, și evident pasionat de ceea ce face, Pană mi-a lăsat impresia unui lider local care își cunoaște bine comunitatea și își dedică energia pentru binele acesteia.
Cu o carieră de peste 20 de ani în politica locală, Daniel Pană este un exemplu de perseverență și continuitate. În 2008 a intrat în primărie ca viceprimar, unde a ocupat această funcție timp de trei mandate consecutive. Apoi, în 2020, a făcut rocada cu prietenul său apropiat, Dorel Imireanu, care fusese primar în toți acești ani. Succesiunea la conducerea comunei Giuvarăști a venit natural, iar în acest an Pană a câștigat din nou mandatul cu un procentaj incredibil, confirmând că încrederea oamenilor în el rămâne la fel de puternică.
Ce m-a impresionat cel mai mult a fost sinceritatea cu care vorbește despre responsabilitățile sale și despre comunitate.
Cum reușiți să mențineți un echilibru între nevoile diverselor grupuri de cetățeni din Giuvărăști? Mai exact, ați câștigat alegerile cu 93%. Cum ați făcut? Unde e cheia?
Ca să păstrezi un echilibru, în primul rând trebuie să fii tu echilibrat. Așa, îți dai seama că fiecare cetățean are nevoie de un ajutor sau de un sprijin din partea primăriei. Despre asta trebuie să vorbim. Într-adevăr, fiind în funcția de primar, eu îi sprijin și ca om. Dar, în general, pentru orice problemă, omul se adresează primăriei. Că are o problemă personală, că i se taie curentul sau orice altceva, cetățeanul se adresează primăriei, respectiv primarului. Și asta pentru că, înainte de a fi primar, eu am avut trei mandate de viceprimar, când eram în permanent contact cu oamenii, chiar mai mult decât era primarul. Oamenii au căpătat astfel încredere în mine, pe care o păstrează în continuare. Un aspect foarte important este adevărul. Eu nu îi mint pe oameni, indiferent despre ce vorbim. Consider că, decât să ajungem în încurcături din cauza adevărului nespus, prefer să le spun exact cum stau lucrurile.
Nu vă ascund că am stat de vorbă cu oameni din Giuvărăști și din Moldoveni, care au vorbit în termeni laudativi la adresa dvs. Foarte mulți dintre giuvarășteni mi-au spus că „pe primarul nostru îl găsiți și sâmbăta și duminica la primărie”. Înțeleg că volumul de muncă este foarte mare, dar e clar că și disponibilitatea dvs. de a face efortul acesta este mare.
În primul rând, ca să funcționezi ca primar cu motoarele turate la maximum, trebuie să ai o echipă care să te susțină. Dacă nu ai această echipă, nu poți să-ți faci treaba. Sunt săptămâni în care sunt și sâmbăta sau duminica la primărie, dar nu sunt mereu. Atunci când situația o impune, când sunt evenimente și cetățeanul are nevoie de mine, sunt aici, dar am și viață personală. Am familie, am și o afacere de care mă ocup. Eu am intrat în politică din mediul privat. Lumea trebuie să știe: eu am fost liberal. Apoi, a venit celebra ordonanță și am trecut la PSD. Așa a fost conjunctura la momentul acela. La PSD am găsit oameni care mi-au deschis ușa, m-au ajutat cu proiectele și așa am reușit să ajut și eu cetățenii.
Legat de activitatea mea, pot să spun că oricând pot ajuta un cetățean al comunei Giuvărăști, o fac.
Inclusiv pe partea de fonduri europene am înțeles că sunteți foarte activ și îi ajutați pe oameni să obțină finanțări.
La Giuvărăști, tot ce înseamnă accesare de fonduri europene reprezintă dovada exploatării terenului. Ajutorul pe care noi îl oferim înseamnă să-i aducem pe oameni la zi cu tot ce ține de documente. Asta este cel mai important. Fie că îl ai în proprietate, fie că se află într-o formă de arendare, oamenii au înțeles că proprietarul terenului este beneficiarul și atunci, când sunt perioadele de depunere a dosarelor pe anumite măsuri, găsesc, așa cum este normal, în primărie un colaborator de nădejde. Nu facem lucruri extraordinare, ci doar îi sprijinim pe producători cu ce putem și ce ține de noi, chiar dacă nu sunt contribuabili la bugetul de stat și la cel local.
Noi avem la Giuvărăști o rată de colectare a taxelor și impozitelor locale de peste 90% și reușim să strângem an de an aproape 2 milioane de lei, o sumă bună, dar care nu este suficientă pentru a ne satisface toate nevoile și necesitățile pe care le avem în comunitate. Fără să apelăm la programele naționale de investiții sau la fondurile europene, nu am reuși să ridicăm standardul de viață la nivelul dorit.
Legat de pregătirea documentației cetățeanului din Giuvărăști pentru accesarea de fonduri europene, toți funcționarii din primărie lucrează pentru cetățeanul respectiv, astfel încât compartimentul “Agricol” din primărie să poată elibera în cele din urmă documentele necesare.
Legat de utilitățile publice, ce puteți să-mi spuneți? Care este situația din Giuvărăști?
De la bun început, încă din 2008, când am venit ca viceprimar alături de primarul de atunci, prietenul meu, Dorel Imireanu, pe care îl salut și căruia îi urez multă sănătate și pe această cale, am gândit împreună că trebuie să reușim să facem toate rețelele de utilități publice, astfel încât oamenii să rămână la Giuvărăști. Din păcate, e un fenomen al depopulării. Tinerii vor să plece, dar mă bucur că încă mai este generația mea care a rămas în sat și se ocupă în continuare de legume. Îmi doresc, și nu e exclus să se întâmple, ca peste câțiva ani lumea să vrea să revină acasă, având apă, canalizare, asfalt și gaze la dispoziție. Le-ar fi mai comod așa, și mă gândesc că inclusiv atragerea de investitori în zonă ar fi mai ușor de realizat.
Ați făcut de curând anunțul public că încep lucrările pentru rețeaua de gaze de la Giuvărăști. Este prins tot UAT-ul sau va fi făcut pe segmente?
Da, bineînțeles. Povestea cu gazele nu este una scurtă. Venind în 2008 în primărie, am găsit hârtii și documente despre înființarea rețelei de gaze care datau încă din 1992. Adică, mai toți primarii au avut ca temă de campanie acest lucru. Din păcate, n-a fost niciodată o treabă serioasă, ca discuția pe care am avut-o în decembrie 2019. Noi am fost lider de asociere cu Gârcov și Izbiceni și am continuat să insistăm pe tema asta mai sus. În sfârșit, am reușit.
Noi am depus inițial pe POIM, dar pentru că au fost multe proiecte la nivel național și finanțarea insuficientă, alianța de la guvernare a luat decizia ca toate proiectele eligibile să fie finanțate prin programul național „Anghel Saligny”. Așa am primit finanțare, am semnat contractele și au început lucrările în toate cele trei localități.
Ce alte proiecte mai aveți în acest moment?
Definitivarea rețelei de apă, mai multe drumuri, inclusiv drumuri agricole în extravilan, pentru că fiind zonă cu specific legumicol, am considerat că e nevoie să facilităm accesul oamenilor la câmp. Mai avem, de asemenea, lucrări de eficientizare energetică și modernizare a căminului cultural. Pot să spun că suntem la maximul istoric de accesare a fondurilor europene în comuna Giuvarăști, undeva la 700 de miliarde.
Dacă ar fi să alegeți un singur lucru de care sunteți cel mai mândru din activitatea de până acum, care ar fi acela?
Nu, nu aș putea nominaliza un singur lucru. Cred că omul apreciază orice faci bine și frumos. Cel mai important este să fii sincer, să ai comunicare constantă și onestă. Așa cum mai spuneam, să nu promiți ce nu poți face. Mai bine faci un proiect, te asiguri că ai resursele necesare pentru a-l pune în aplicare și să informezi corect.
Cred că am reușit să schimbăm fața comunei și nu e puțin lucru. Am considerat că trebuie să începem cu „bătătura”, cu centrul localității și cu atitudinea noastră față de cetățeni. După o zi de muncă, omul pleacă de acasă la socializare și vine în centrul comunei. E ca și acasă. Dacă ai o curte îngrijită și curată, îți dă o energie pozitivă. Lucruri mici, poate, dar importante.
La finalul interviului cu primarul Daniel Pană, dintr-o simplă curiozitate, am ales să adresez o întrebare legată de ajutoarele sociale în comuna Giuvărăști. În contextul unei populații oficiale de aproape 2000 de locuitori, dintre care aproximativ 1500 sunt prezenți fizic în localitate, l-am întrebat câți oameni beneficiază de venitul minim garantat. Răspunsul primarului a fost surprinzător: „Nu sunt mai mulți de 11.”
Comparând această cifră cu situația din comuna Islaz, diferența este semnificativă. Conform datelor oficiale primite de la funcționarii Primăriei Islaz, la data de 30 iunie, numărul persoanelor care beneficiază de ajutor social în această comună era de 186. Această diferență remarcabilă poate ridica întrebări despre structura socială și dinamica fiecărei localități, oferind un punct de reflecție asupra modului în care se gestionează aceste aspecte în diferite comunități.
Descoperă mai multe la Islăzeanul
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns