Govia de la Islaz
Zilele astea, de la Florii la Paști, reprezintă una dintre cele mai plăcute perioade ale unui islăzean. Mai ales, dacă ești doar unul de tranziție sau, altfel spus, unul aflat în vizită la rude.
Curățenia de primăvară este unul dintre obiceiurile general valabile. Este cunoscut faptul că în România, gospodinele recunoscute (chiar si cele închipuite) spală perdelele “odăilor”, aspiră camerele, schimbă lenjeriile, indiferent de data ultimului schimb, după care, în a doua jumătate a Săptămânii Mari, se orientează către activitățile ce țin de bucătărie (înroșirea ouălor, pregătirea diverselor preparate din miel, în special a drobului, ba chiar și a sarmalelor, că, deh, așa-i la români: nicio sărbătoare fără sarmale și/sau mici). Pe la unele case, chiar și domnii sunt ocupați în perioada asta. Fie din proprie inițiativă, fie de gura doamnelor, ba vopsesc o ulucă de gard, ba restaurează vreo anexă și mai toți își spală mașinile.
Islazul are, la rândul sau, obiceiurile lui. Pe lângă activitățile ce țin de “curățenia de Paște” sau de cele specifice creștinilor (slujbele religioase susținute de preoții celor trei parohii din comună) islăzenii mai au ceea ce se cheamă “Govia”.
Sărbătoarea Goviei se organizează, de obicei, în a doua zi de Paște și reprezintă un prilej de mare bucurie pentru locuitorii comunei Islaz. Obiceiul presupune ca tinerii satului să meargă să adune tablouri de la oamenii dornici de a intra în joc, pe care să le ducă în “Centrul civic”. Acolo, în zona monumentului mare, pe un soi de scenă improvizată din căruțe împodobite cu salcie, se afișează tablourile adunate din sat. În buna tradiție a evenimentului laic, totul se petrece pe un fond muzical, iar la final lumea intră în horă, sărbătoarea fiind un prilej de petrecere și bucurie, lucru la care islăzenii mereu s-au dovedit a fi pricepuți.
Anul acesta, din cauza vremii nefavorabile, se pare că data la care se va organiza Govia va coincide cu sărbătoarea de Sf. Gheorghe, pe 23 aprilie.
Rămâne de văzut dacă Govia din “Țigănie” va avea loc în zilele de Paște sau și acest eveniment, de o importanță culturală cel puțin(!) la fel de mare, se va amâna.
Descoperă mai multe la Islăzeanul
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Publică comentariul