Scrisoare deschisă pentru primarul comunei Islaz

Stimați cititori,

Vă rog să-mi acceptați scuzele pentru micul hiatus în frecvența publicării articolelor de aici. În primul rând, vă cer scuze pentru că am neglijat acest aspect, și, în al doilea rând, pentru că nici rândurile de astăzi nu vi se adresează direct. Aceasta este o scrisoare deschisă pentru primarul cu 5 mandate al comunei pe care o iubim, domnul Ionel Geară. Să nu vă supărați că îndrăznesc să îi scriu aici, evitând astfel zidul de aroganță al interacțiunii directe. De asemenea, un alt motiv este acela că dacă e scris, poți citi de mai multe ori, până începe să capete sens. Sau mai multe sensuri. Acum, să încep!

Stimate domnule primar,

20 de ani nu sunt deloc puțini. Dacă nu v-aș cunoaște, aproape că aș crede că sunteți cel mai iubit fiu al satului. Cifrele confirmă asta la fiecare scrutin al alegerilor locale, indiferent de scepticismul unora privind abilitățile dumneavoastră sau de validitatea proceselor verbale consemnate la finalul proceselor electorale. Este greu să mulțumești pe toată lumea, știu, mai ales când vorbim despre cetățenii care vă aleg și care cred că vă pot trage la răspundere. Întâlnesc tot mai des sintagma „alesul poporului” și încerc să înțeleg că, indiferent cât de mică sau mare este comunitatea pe care o reprezentați, rolul dumneavoastră principal este să deserviți interesul comunității. Cel puțin așa cred eu, așa cred și cei mulți. Știți, însă, că important este să ne facem că muncim 4 ani, iar în ziua alegerilor să fim victorioși. V-a ieșit până acum, de vreo 5 ori cred. Cu tot cu mandatul de interimar din 2005. Dacă greșesc cifrele, vă prezint scuze!

Acum, vreau să vă împărtășesc niște gânduri. Având în vedere cunoștințele și abilitățile dumneavoastră în conducerea comunei Islaz, m-am gândit că ați putea fi interesat de câteva sugestii privind transparența și eficiența financiară. Chiar dacă sunteți deja la nivelul maxim al eficienței, cine nu apreciază niște sfaturi „gratuite”?

În primul rând, mă întreb de ceva timp dacă un audit extern nu ar aduce acea notă de obiectivitate pe care o administrație eficientă și deloc părtinică, precum cea a dumneavoastră, o caută mereu. O perspectivă de afară poate arăta, bănuiesc, unghiuri pe care nu le-ați observat în cele două decenii de serviciu… impecabil, cred că așa pot spune.

Acum, pentru a fi complet sincer, postul de auditor intern permanent al primăriei este ocupat de domnul Buzulică, locuitor al comunei Giuvărăști. Am avut ocazia să îl cunosc și să interacționez cu domnia sa. Mi-a făcut întotdeauna o impresie bună. Are alura unui gentleman și impune respect. Nu vreau să credeți că am ceva cu domnul auditor sau că mă îndoiesc de calitățile sale. Mă adresez în continuare direct dumneavoastră, domnule primar, pentru că nu vreau să vă creez impresii greșite. Sunt convins că domnul Buzulică a înțeles din prima că nu despre persoana sa este vorba.

Concluzionând această primă parte, dilema mea este următoarea: se impune un birou de audit intern, cu angajat permanent, plătit bine (n-am să spun aici și cât), în detrimentul unui audit extern, realizat trimestrial, semestrial sau anual? Sau de câte ori prevede legea, evident. Nu cumva s-ar putea economisi niște bani la bugetul public în felul ăsta? Nu oare aceasta ar fi metoda cea mai obiectivă și transparentă de a preveni și de a repara eventualele situații, artificii sau greșeli de ordin financiar? Întreb, fără supărare. Puține, foarte puține primării din mediul rural își permit un birou de audit intern. Islazul este încă „la țară”. De minim 20 de ani.

A doua chestie. Dacă mai sus era vorba de o curiozitate mai mult, acum chiar îmi permit să vă dau un sfat. Transparența ar trebui să fie cheia! Fie că vorbim de deciziile consiliului local, ședințele din cadrul CL sau organizarea evenimentelor publice, deciziile care afectează direct cetățenii care vă iubesc nelimitat (numai eu câte declarații de dragoste aud), vă rog să faceți ceva pe comunicare! Comunicați, pe toate mediile, nu doar din mașina instituției, în afara orelor de program. Faceți asta instituțional. Renunțați la limbajul de lemn. Și, neapărat, folosiți virgulele, diacriticele și spațiile acolo unde este impusă prezența acestora! Rugați-o pe doamna viceprimar să vă ajute, că tot am auzit că atribuțiile sale sunt limitate la maxim, împotriva voinței sale. Eu știu că oricine din primărie care devine mai vizibil sau se bucură de puțină popularitate printre oameni este deja un pericol mare pentru dumneavoastră, dar este păcat să nu învățăm să informăm corect oamenii în 2024. Și mai urât e să nu lăsăm oamenii din subordine să și facă treaba așa cum trebuie, fără control de tip comunist. 

Fără nicio ironie, doamna Rezeanu chiar știe să comunice corect! Instituțional, gramatical, ortografic și semantic. 

Și pentru că suntem în 2024, unde transparența și comunicarea sunt doar un moft al vremurilor moderne, vă sugerez să vă extindeți și în lumea online-ului. De ce să nu vă implicați în diverse medii sociale, unde cetățenii pot să vă aprecieze și mai mult performanțele? Adică, pe lângă contul (și nu pagina, ca să vezi) de Facebook Primăria Comunei Islaz sau contul lui Cătălin Popescu. Întreb.

În concluzie, eu sunt convins că „sfaturile” acestea ar putea aduce un plus semnificativ la administrația exemplară de până acum. Poate că un primar atât de experimentat nu are nevoie de idei proaspete, dar eu am încercat. Mai am și altele, dar mai e până în septembrie.

În mod normal, aș încheia textul ăsta simplu, urându-vă succes. E un an greu totuși. Așadar, sănătate! 


Descoperă mai multe la Islăzeanul

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*